Saturday 26 October 2013

Uzhunnu vada/ medhu vada

ന്യൂസ്‌ പേപ്പറിൽ പൊതിഞ്ഞ ഉഴുന്നു വടയും പരിപ്പ് വടയും ഏതൊരു പ്രവാസിയുടെയും സൊകാര്യ നഷ്ടങ്ങളാണ്. മഴയുള്ള സന്ധ്യകളിൽ  വഴി കണ്ണും നാട്ടു പപ്പ ജോലി കഴിഞ്ഞു വരാൻ കാത്തിരിക്കുന്ന ഒരു കൊച്ചു പെണ്‍കുട്ടിയും അവളുടെ അനിയനും ഓർമയിൽ മിഴിവോടെ.....പ്രവാസം വെധനയകുന്നത് ഇതു പോലുള്ള ചില ഓർമകൾക്ക് മുമ്പിലാണ്.
Yes this recipe brings lots of memories.

Ingerdients:

Uzhunnu Parippu/ Urudu Dhal/ black gram Dhal- 2 cups
Rice Flour- 2 tablespoon
Baking powder- 1/4 teaspoon
Shallots- 1/2 cup (thinly sliced)
Ginger- 1 tablespoon (chopped)
Green chillies- 2 (chopped)
Curry leaves- 1 spring (chopped)
Oil- just enough for deep frying
Salt- to taste

Preparation:

Soak Urudu daal in cold water for about 2 hours. Wash it thoroughly and grind in a mixer grinder with very little water. Grind until you get a very smooth paste out of it without any solid mass.  Transfer the dhal mixture to a dish and add rice flour, baking powder, sliced shallots, ginger, green chillies and curry leaves. Give it a good mix and leave for about half an hour.
Heat oil in a cheenachatti (kadaai) and boil it very well. wet you hands and take some mix in your left  hand an make an oval shape out of it with your right hand. Wet your right index finger again and pierce it into the middle of the dough jus like the shape of a doughnut.  Drop it immediately to the boiling oil taking care not to burn your hands.  Cook in a medium flame until the vada turns golden grown.  
Serve it with chutney, chilli sauce or sambar. 

 

No comments:

Post a Comment